Valon pilkahdus Helsingissä

Kansainvälinen, värikäs ja moderni valonäyttely, joka valaisi Helsingin taas 4. – 8.1.2020.

“Tapahtuma toi tyyliä Helsinkiin” -Näyttelyssä vieraillut

Lux Helsinki-näyttelyn kierros alkaa Senaatintorilta, Helsingin ytimestä.

On tammikuu, ja eletään talven pimeintä aikaa. Helsinki on lumeton ja pimeä, mutta jokin loistaa ja saa ihmiset kerääntymään yhteen paikkaan kuin yöperhoset lampun ympärille. Nimittäin Helsingin Tuomiokirkon juurelle, johon on heijastettu erilaisia vaihtuvia kuvioita. 

Vieressämme perhe lapsineen ihailee kaunista näkymää, mutta paikalla on myös paljon muitakin-, kuin lapsia -, Lux Helsinki on tarkoitettu niin aikuisille, nuorille-, kuin lapsillekin. Reitti kiemurtelee Helsingissä parin kilometrin verran ja on vuosittain vaihtuva. Sen teokset tulevat usealta eri kansainväliseltä taiteilijalta, jotka tuovat omaa näkemystään esille. Aihepiireinä ovat esimerkiksi luonto, modernisaatio sekä nyky-yhteiskunta. Valonäyttely on seikkailu, joka kuljetaan alusta loppuun järjestyksessä. Se alkaa Senaatintorilta ja loppuu Helsingin kaupunginteatterille. 

Tuomiokirkko lepää ikään kuin korokkeella, joka saa sen näyttämään massiiviselta ja yhä vaikuttavammalta. Kirkko onnistuu lumoamaan katsojat hohdollaan ja vangitsemaan katseet siihen heijastetuilla vaihtuvilla taideteoksilla, jotka leikittelevät Helsingin pimeässä illassa. Valoteoksen nimeltä SunWind kirkolle on suunnitellut Itävaltalainen Teresa Mar.

Kiipesimme aivan kirkon juurelle katselemaan tarkemmin teosta.

Kävimme katsomassa näyttelyn sen viimeisenä päivänä keskiviikkona 8.1.2020. Silloin ihmisiä oli juuri sopivan verran ja kulkemaan taideteokselta toiselle pääsi vaivatta. Ainoita selkeitä kompastuskiviä, joita huomasimme, olivat kaksi sisäpihaa: Topelian- sekä Metsätalon sisäpihat. Niihin molempiin oli todella pitkät jonot, jotka ruuhkauttivat kulkemista. Emme jaksaneet itse jäädä jonottamaan niihin pääsyä, joten jatkoimme matkaa Kaisaniemen puistoon. Jos parannettavaa siis pitäisi keksiä, niin seuraavina vuosina kaikkien valoteoksien tulisi olla paikoissa joihin ison yleisön on vaivatonta ja nopeaa siirtyä. Nyt sisäpihojen kapeat suuaukot ja tietty henkilömäärä, jotka alueelle kerralla otettiin, tukkivat ja hidastivat etenemistä. 

Kaisaniemenpuiston metsäalue oli muuntautunut kauniiksi Lyhtypuistoksi.

Suuret hohtavat ja huomiota herättävät Lux-Helsinki kyltit opastivat meidät muun joukon jatkeena Kaisaniemen puistoon. Puistoon oli luotu suuri näyttely nimeltä Lyhtypuisto, joka piti sisällään yli 400 lyhtyä. Sen tekoon olivat osallistuneet lapset, nuoret, opiskelijat ja taiteilijat, joiden itsenäiset teokset muodostivat yhdessä näyttävän kokonaisuuden. 

Teokset oli tehty erilaisista kierrätetyistä materiaaleista kuten vanhoista leluista, cd-levyistä, vaatteista ja muovipulloista. Ihasteltavaa ja yksityiskohtia riitti siis paljon polun varrella, jonne teokset oli koottu. 

Yksi Lyhtypuiston asukeista oli värikäs maatuska.

Kaisaniemen kentälle oli tuotu Hollantilaisen taiteilijan Ivo Schoofsin vaikuttava Large Fire Tornado teos, joka nimensä mukaan esitti suurta tulitornadoa. Liekki kohosi noin 16 metrin korkeuteen ja keräsi hohkavalla lämmöllään ympärilleen paljon ihastelevia ihmisiä. Reitti jatkui vielä Tokoinrannan ja sen venelaitureille rakennetun teoksen kautta Helsingin kaupunginteatterille. 

Tapahtuma miellytti meidän silmiämme niin visuaalisesti kuin järjestelyiltään. Ainoana miinuksena kapeat sisäpihat, jotka hidastivat kulkemista. On mahtavaa, että näin talven pimeänä aikana saamme nauttia kulttuurista ulkonakin. Yleensä kaikki tapahtumat sijoittuvat kesäaikaan ja talvella ei ole oikein mitään tehtävää saatika nähtävää. Valoteokset piristävät ja tuovat kauneutta keskustan pimeisiin iltoihin ja houkuttelevat paikalle ihmisiä kauempaakin. Sää oli mitä otollisin ulkona liikkumiseen ja porukkaa oli tullut paljon nauttimaan Helsingin valoista. 

Lux Helsinki

Mikä?

Vuosittain järjestettävä viisipäiväinen valonäyttely

Milloin? 

4-8.2020, järjestetään joka tammikuu loppiaisen aikaan

Missä? 

Helsingin keskustassa, vuosittain vaihtuvalla muutaman kilometrin pituisella reitillä

Tapahtuman järjestäjät

Helsingin tapahtumasäätiö, Sun Effects sekä Mellakka Helsinki 

Kuvat: Emma Aalto

Teksti: Emma Aalto ja Milka Virolainen