Panem et Circenses


Panem et circenses – leipää ja sirkushuveja. Tämä lausahdus on Rooman valtakunnan ajalta, satiiri runoilijan Juvenaliksen kirjoittama. Sanonta viittaa siihen, että kaikki mitä kansa tarvitsee, on ruoka ja viihde. Valitettavasti tätä lausahdusta ei voida enää pian käyttää, sillä sirkukset, joihin lausahduksessa alkuperäisesti viitataan, ovat hitaasti kuihtumassa pois.

Sirkus on jo kauan ollut tärkeä osa viihdettä, ja se oli yksi ensimmäisistä viihteen tyyleistä. Historiassa ensimmäinen varsinainen  sirkus perustettiin 1770-luvulla, mutta jo antiikin Roomassa ja keskiajalla suositussa viihteessä oli jo nykypäivän sirkuksen piirteitä. Nykyään kuitenkin on olemassa monenlaista erilaista viihdettä, kuten somen tuomat Youtube videot, ja televisiossa näytettävät viihdeohjelmat. Tästä johtuen viihteen alat kuten sirkus kärsii suosion vähenemisestä. Valitettava ilmiö, joka varmasti myös vaikuttaa siihen, ettei sirkus alana ole kasvava, on se, että jos menet ilmoittamaan läheisillesi kiinnostuksen sirkusalaa kohtaan, todennäköisimmin haaveesi murskataan siihen paikkaan. Alaa, kuten useita muitakin taiteen-aloja väheksytään, mikä johtaa siihen, etteivät nuoret lähde toteuttamaan haaveitaan sirkuksissa, joka voisi pelastaa alan.  

Nykypäivänä viihdetyyli, joka muistuttaa kaukaisesti sirkusta, on Stand up -komiikka. Stand up -komiikan idea on simppeli: esiintyjä tulee lavalle ja yrittää saada yleisön nauramaan. Pohjimmiltaan sirkuksella on ollut sama tavoite. Sirkukseen kuitenkin liittyy muutakin kuin klovnit, jotka naurattaa yleisöään hassuilla tempuilla; iso osa sirkusta on uskomattomat esitykset joita ei muualla näe. Näistä esimerkkeinä toimivat  nuorallakävely, lentävä trapetsi, monisävyinen akrobatia ja kuuluisat “käärmeihmiset” (=contortionists). 

Myös sirkusten eettiset epäkohdat ovat vaikuttaneet negatiivisesti niiden suosioon. Läpi historian sirkuksissa on ollut esityksiä, joissa on käytetty villieläimiä kuten norsuja ja tiikereitä. Tästä on noussut viime vuosikymmenien aikana keskusteluja, ja jotkin eläimet ovat kiellettyjä sirkuksissa. Nykyään villieläimiä hyvin harvoin näkee sirkuksissa ja maissa, joissa se on silti sallittua, eläinten oikeuksia ollaan parantamassa. Vaikka eläimiä on poistettu esityksistä, sirkuksiin on jäänyt kiinni silti tietty stigma.

Olen sitä mieltä, että sirkus voidaan alana pelastaa, ja sirkukset voivat jatkaa työtään eettisesti. Voimme ottaa käyttöön jo nyt yhden sirkuksen käyttämän eettisen tavan pitää eläimet osana sirkusta. Saksalainen Circus Roncalli esitteli vuoden alussa hologrammit osana sirkusesityksiään. Nämä hologrammit esittivät eläimiä, kuten hevosia, norsuja ja kaloja. Tätä ideaa edistämällä voidaan varmasti tuoda lisää eloa sirkuksiin vahingoittamatta oikeita eläimiä. Nykyteknologiaa voidaan hyvin käyttää uudistamaan sirkusta ja sen vanhentuneita esityksiä. 

On muistettava, että sirkus ollessaan yksi vanhemmista viihteen tyyleistä, on hyvin tärkeä osa historiaa ja kulttuuria. Jos sirkukset katoaa, menetämme suuren osan viihteen historiasta.On surullista ajatella, että nopea media korvaisi kokemuksen, jonka saa sirkuksessa käynnistä. Luulen, että sirkuksilla on kuitenkin toivoa: näyttää siltä, että teattereissa käydään taas enemmän, joten voin toivoa, että myös sirkukset keräävät yleisöä ja voivat taas kukoistaa.

Acta est fabula plaudite


Kirjoittaja: Aliisa Myllymäki