2010-lukua voidaan yleisesti pitää sosiaalisten medioiden ja älypuhelinten vuosikymmenenä. Kyseisellä ajanjaksolla lopullisen läpimurtonsa maailman markkinoille tekivät muun muassa Facebook, Twitter, Youtube, Instagram ja monet muut. 2010-luvulla ihmisten tietoisuuden löysi myös täysin uusi viestinnän muoto: Internet-meemit. Huippusuositut meemit ovat internet-ilmiöitä, jotka saavat suosionsa samaistuttavuuden, huvittavuuden tai yksinkertaisesti järjettömyydensä avulla. Meemit ovatkin ikään kuin uudenlainen tapa kertoa vitsejä ja jakaa samaistuttavuuden tunnetta. Meemit voivat esiintyä joko kuvina, videoina tai teksteinä. Internet-meemien syvempää olemusta on vaikea selittää. Ne pitää kokea ja ymmärtää itse.
Kesäkuussa vuonna 2012 perustettiin sosiaalisen median palvelu nimeltä Vine. Twitter osti kyseisen yhtiön oikeudet vielä saman vuoden lokakuussa itselleen. Vine yhdisti sosiaalisen median yleiset palvelut ja meemit yhdeksi. Vine tarjosi käyttäjilleen maksimissaan kuusi sekuntia aikaa luoda omintakeisia videoklippejä. Kuusi sekuntia on pieni aika – miten noin pienellä aikaikkunalla pystyi houkuttelemaan juuri omaan videoon mahdollisimman paljon katsojia? Vastaus kysymykseen on tekemällä omasta kuuden sekunnin klipistä mahdollisimman hauskan ja samaistuttavan.
“Vinet” onnistuivatkin saamaan valtaisan suosion ja rakentamaan jotain, mitä sosiaalisessa mediassa ei ollut aikaisemmin tehty. “Vinet” olivat erittäin “helppolukuisia”, ja nopeatempoiset ja yksinkertaiset videot vastasivat mainiosti nykyaikaisen ihmisen keskittymiskykyä ja mieltymyksiä. Aikanaan muut sosiaaliset mediat olivat “hitaampia” alustoja. Ne soveltuivat erittäin hyvin kommunikaatioon, meemien ja informaation jakamiseen, mutta meemien luomisessa Vine oli ehdoton ykkönen. Yleisön pettymykseksi Vine kuitenkin äkisti lopetti toimintansa lokakuussa vuonna 2016, jättäen sosiaalisen median maailmaan suuren valtatyhjiön täytettäväksi.
Valtatyhjiöillä on kuitenkin tapana täyttyä, eikä asiassa ollut poikkeuksia tälläkään kertaa.
Sosiaalisen median palvelu TikTok on toiminut epämääräisesti jo vuodesta 2016 lähtien. Nykyisen muotonsa se sai kuitenkin elokuussa 2018, kun TikTokin kehittäjä ByteDance osti Musical.ly:n oikeudet ja palvelut muodostuivat yhdeksi. TikTok muistuttaa ominaisuuksiltaan vahvasti Vineä, ja palvelu on Vinen tavoin erityisen hyvä luomaan materiaalia. TikTok:in erityispiirteisiin kuuluu Vinen tavalla sen nopeatempoisuus, sillä videot kestävät maksimissaan 15 sekuntia. TikTok- videoihin on oleellista lisätä jonkinlaista musiikkia ja editoida sitä ohjelmaan luoduilla efekteillä. TikTokissa käyttäjät pystyvät kommentoimaan ja tykkäämään muiden käyttäjien julkaisuista. TikTok ei keskity pelkästään huumorin ja meemien tarjoamiseen vaan videot saattavat sisältää erilaisia tanssikoreografioita, haasteita, puhumista tai muuten vain upeita videoita esimerkiksi laskuvarjohypyistä.
TikTok on tällä hetkellä erittäin suosittu media, jonka suosion pystyy huomaamaan esimerkiksi Wanhojen tanssien omissa tansseissa, jossa varmasti löytyy TikTokista tuttuja konsepteja. Sovellus on positiivisella tavalla hyvin erilainen kuin muut suuret sosiaalisen median palvelut. Kuten Vine, TikTok on hyvin helppolukuinen ja nopea media, ja katsojan on pelottavan helppo koukuttua näyttöä pyyhkäisemällä vaihtelemaan videoita tuntikausiksi, ja TikTok tarjoaa erinomaiset puitteet myös itsensä toteuttamiseen. Sovellus onkin onnistunut yhdistämään sosiaalisen median koukuttavimmat ja parhaat puolet yhteen kokonaisuuteen. Tykkäykset, kommentointi, itsensä toteuttaminen, viihdyttävyys ja nopeatempoisuus ovat avaintekijöitä miksi TikTok on tämän vuosikymmenen vaihteen ylivoimaisesti kuumin sosiaalisen median palvelu.
Otto Lehtonen & Niilo Vakula