Hittibiisi syntyi raitiovaunussa

Sunrise Avenue on yksi tämän hetken tunnetuimmista suomalaisista bändeistä, ja on noussut suureen suosioon ympäri maailmaa. Meitä kiinnosti, mistä artistit saavat inspiraatiota hittibiisien kirjoittamiseen ja päätimme haastatella Sunrise Avenuen laulajana toimivaa Samu Haberia luovuudesta ja biisien kirjoittamisesta.

Samu Haber Helsingin jäähallissa minuutti ennen keikkaa.
Kuva: Anna Äärelä

Samu Haber on kirjoittanut bändilleen lukuisia biisejä ja kertoo kirjoittaneensa bändin tunnetuimpia biisejä mitä erikoisimmissa paikoissa. 

– Melodia alkaa pyöriä mielessä vaikkapa kaupassa tai sitten pianoa tai kitaraa soitellessa. Joskus käy niin, etten edes ajattele tekeväni musiikkia, ja joku sävelkulku alkaa pyörimään mielessä. Olen tehnyt esimerkiksi Hollywood Hills kappaleen parvekkeella ihaillessa Los Angelesin maisemia ja Fairytale Gone Bad-kappaleen raitiovaunussa.

Eri biisien kirjoittaminen on hyvin erilaista ja Samu Haber sanoo, että biisien kirjoittamiseen kulunut aika vaihtelee hyvin paljon. 

– Välillä 5 minuuttia, joskus kuukausia ennen kuin se on valmis. Yleensä hyvät biisit syntyy tosi nopeasti, about päivässä. 

Rutiinit ovat osa jokaisen arkea

Inspiraation saaminen ja luovuus on välillä hyvin haastavaa. On tärkeää löytää asioita, jotka tukevat niitä. Luovuuden kehittäminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä, ja siihen liittyy yleensä erilaisia rutiineja.

– Mulle auttaa matkustaminen ja se, että menee kotiympyröistä pois. Pari viikkoa yksin kitaran kanssa studioissa vaikkapa Lontoossa uusien ihmisten kanssa on inspiroivaa.

– Pitää olla rento mieli eikä saa yrittää liikaa. Pitää antaa biisin ja ideoiden tulla luonnollisesti.

Samu Haber on kirjoittanut lukuisia biisejä Sunrise Avenuelle. Hän on uransa aikana kirjoittanut biisejä englanniksi ja suomeksi. 

Mitä eroa on biisien kirjoittamisessa eri kielillä? – Ei oikeastaan muuta kuin että suomea osaan paremmin kuin englantia.

Eri artisteille inspiraatio biisien sanoihin tulee monesta eri suunnasta. Hyvin usein sanoitukset eivät ole vain päästä keksittyjä vaan tulevat pääosin omista kokemuksista.

Tuleeko kaikki biisien sanat omista kokemuksista? – Pitkälti kyllä. Tai jonkun läheisen ihmisen kokemuksista. 

Monilla artisteilla inspiraation lähteenä ovat myös toiset taiteilijat ja heidän tyylinsä. Samu Haber kuitenkin keskittyy vain omaan tekemiseen, eikä halua vahingossakaan kopioida muilta.

Kuka on sinun suurin inspiraation lähteesi? – Ei oikeastaan kukaan. Mua inspiroi ihmiset ja asiat mun ympärillä. Kun on vaihe, jolloin teen paljon musiikkia, en kuuntele muiden musaa käytännössä ollenkaan. En halua, että että alkaisin kopioimaan muiden juttuja.

Vaikka Haber ei biisien kirjoitusvaiheessa kuuntele muiden artistien musiikkia, niin hänellä kuitenkin on paljon lempiartisteja ja bändejä.

– Nuorena se oli Bon Jovi, mutta ei enää. Ehkä se johtui siitä, että haaveilin samankaltaisesta menestyvästä bändistä kuin mitä hänellä oli. Nykyisiä idoleita ovat mm. John Mayer, Elton John ja Beatles. Tykkään myös paljon omasta musiikistani, mutta omat biisit ovat vähän kuin omia lapsia.

Luovuutta kirjoista

Kirjojen lukeminen tutkitusti kehittää luovuutta ja kirjoittamista. Samu Haber kertookin lukevansa paljon kirjoja.

Mikä on lempikirjasi ja mikä kirja on jäänyt mieleesi? – Pidän paljon elämäkerroista. Mulle ovat viime aikoina kolahtaneet Elton Johnin, Tommi Kovasen ja Michelle Obaman tarinat.

Kuva: Peter Limón

Jäämme innolla odottamaan mitä Samu Haberin ja Sunrise Avenuen tulevaisuus tuo tullessaan. Kiitämme Samu Haberia haastattelusta ja toivotamme hyvää jatkoa.

Tekijät: Olivia Limón ja Milla Heinonen