Vaskivuoressa opettajatkin viihtyvät

Nykyaikana opettajien ammattia rasittavat ylivilkkaat nuoret, jotka usein löytävät oppituntinsa tekemiset mielummin läppäriltään tai älypuhelimiltaan. Vaskivuoren lukiossa puolestaan huomaa aidosti opettajien kiinnostuksen ammattiaan kohtaan, mikä heijastuu myös oppilaiden asenteisiin. Haastattelimme Vaskivuoren lukion musiikinopettajaa Matti Suomelaa, kenestä huomaa intohimon monipuolista ammattiaan ja kiinnostuksen opiskelijoiden hyvinvointia kohtaan.

Opiskelijoiden pitämä ja iloisen olemuksen omaava musiikinopettaja Matti Suomela istutettiin jo varhain lapsena suoraan pianon ääreen. Monien elämänvaiheiden jälkeen musiikista elävä Suomela on löytänyt paikkansa Vantaalta, Vaskivuoren lukiosta musiikinopettajana. 

Pyysimme Suomelaa asettumaan ominaiseen paikkaan kuvattavaksi, paikaksi hän valitsi luokkansa pianon.
Kuva: Niilo Vakula

Matti Suomela valmistui musiikinopettajaksi Sibelius-akatemian musiikkikasvatuksen osastolta vuonna 1994. Musiikilla on ollut hänelle iso rooli jo varhaisessa iässä, sillä hänen äitinsä istutti nuoren pojan pianon ääreen kutakuinkin Suomelan vasta oppiessa istumaan. Seitsemänvuotiaana Suomela meni ensi kerran musiikkiopistoon. Vuonna 2001 Matti Suomela löysi tiensä Vaskivuoreen, jossa hän on työskennellyt jo yhdeksäntoista vuoden ajan. Suomela ei ole kuitenkaan tätä yhdeksäätoista vuotta viettänyt täysin lukion opettajana, vaan hän on ollut muun muassa kahden vuoden virkavapaalla soittaessaan altto- ja tenorisaksofoneja bändissä nimeltä Jean S, ja toisen kerran virkavapaalla asuessaan perheensä kanssa Luxemburgissa.  

Vaskivuoren lukio on tunnettu ennen kaikkea sen laajista opiskelumahdollisuuksista. Vaskikseen on sisällytetty myös tanssi- ja musiikkilukiot, joten Suomelalla riittää musiikkilukion puolesta tehtäviä koulussa. Pelkkien kurssien pitämiseen ei kuitenkaan hänen työnsä jää.

 Vaskivuoressa perinteeksi on muodostunut vuosittainen musikaali, jossa Suomelalla ja hänen kollegallaan Mika Karhusella on suuri tehtävä vastata musiikin johtamisesta ja orkesterin harjoittelusta. Tänä talvena ensi-iltansa saaneessa Annie-musikaalissa Suomela toimi jo kymmenettä kertaa musiikin johtajana. Musikaalissa musiikki on tietenkin tärkeässä roolissa ja Suomelan johtama orkesteri soitti kaiken musikaalissa esiintyneistä kappaleista livenä taustalla. Suomela kertoo musikaalien olevan hyvin palkitsevia, mutta työläitä kokonaisuuksia, joissa orkesteri aloitti harjoittelemisen jo kolme kuukautta ennen ensi-iltaa 2- 3 kertaa viikossa, ja monia viikonloppujakin kului harjoitellessa.

Lukuisten musikaalien musiikillisen johtamisen jälkeen on sopivaa tietenkin kysyä, onko Suomelalla ollut henkilökohtaisia suosikkeja. Vastauksena kuulemme Viulunsoittajan katolla -musikaalin vuodelta 2002. Tämä ei sinänsä ollut hänen suosikkinsa, mutta mielestään mieleenpainuvin, sillä kyseinen musikaali oli ensimmäinen, jonka musiikillisesta johtamisesta vastasi hän itse. 

Otto Lehtonen & Niilo Vakula